tiistai 8. lokakuuta 2013

Hämärähommia!

Kyllä  on hämärää - ihan tolkuttoman hämärää tämä Viivin epäpuhtaus (?). Eilen ja tänään ei mitään - ei sitten niin yhtään mitään! Siitä huolimatta en Kangasalan aikaa peruuta. Nyt mennään katsomaan mitä siellä on tai ei ole.

Kiima aiheuttaa omat haasteensa tamman keskittymiseen tällä hetkellä. Ympäristö kiinnostaa ja häntä on tötteröllä. Parina päivänä tallin tammat ovat pötkötelleet tarhoissakin. Viime perjantaina säikähdin jo, että Viivillä on ihan tosissaan joku hätänä kun se makoili ihan turpa hiekkaan nojaten. Virkeästi se kuitenkin nosti päänsä ja nousi ylös kun kävelin tarhan luo. Oletan väsymyksen johtuvan voimakkaasta kiimasta.

Tuona samana päivänä se oli aivan tolkuttoman tahmea ratsastaessa. Takapää ei käynnistynyt ollenkaan vaan oli tosi jäykkä. En kuitenkaan siitä huolestunut, koska näin on ollut ennenkin voimakkaiden kiimojen aikaan.

Lauantaina, eilen ja tänään energiaa on ollut oikein roppakaupalla.

Oikeasti nyt olen jokseenkin pihalla enkä todellakaan keksi mistä olisi kyse. Kun en käsitä niin en käsitä. Mennään siis päivä kerrallaan ja kummastellaan oireita/oireettomuutta.

Olen tavattoman iloinen siitä, että blogi aina toisinaan poikii yhteydenottoja Viivin tuntevilta ihmisiltä tai heiltä, joilla on samanlaisia kokemuksia omien hevosten kanssa. Edelleen haluan jokaiselle sanoa, että jättäkää rohkeasti kommenttia tai laittakaa sähköpostia jos ajatuksia herää :). Mukavaa viikonjatkoa!

4 kommenttia:

 1. Hei! Suosittelisin pyytämään siellä klinikalla myös hiekkakuvan. Kuulostaa omaan korvaan nuo omituiset mahaoireet, happamuus, kylkien rapsuttelu, hampaiden narskutus, makoilu ulkona tähän vuodenaikaan ja takaosan voimattomuus ikävästi samalta kuin oman hevosen hiekka-oireilut. Välillä oli oireettomia päiviä, mutta lopulta paheni siihen, ettei hevonen yhtäkkiä enää syönyt eikä juonut kunnolla ja sai kipukohtauksia, jolloin ulkona ryntäili "kipua karkuun". Kuvat eivät ole kohtuuttoman kalliit ja ainakin voit sulkea sen ajatuksen pois. Mahahaavaan liittyvä tähystys olisi varmaan seuraava järkevä toimenpide, ellei hiekkaa löydy. Terveisin, Kati

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Kati :). Viivillä on todettu mahahaava maaliskuussa.

   http://tumpelompi.blogspot.fi/2013/03/klinikkapaiva.html

   Aivan varmasti nuo oireet nytkin johtuivat mahahaavasta. Oletettavasti stressin syy oli ulkona pimeässä yöpyminen, koska sisälle siirron jälkeen maha rauhottui. Makoilu tarhassa jäi pois kiiman helpottaessa. Juurikin tuon tiedossa olevan haavauman vuoksi olen tosi herkillä sen mahan reagoinnin kanssa ja pyrin tekemään parhaani, että tilanne pysyisi vakaana.

   Poista
 2. En ole ehtinyt kaikki postauksiasi lukeakaan vielä, joten kiitos selvennyksestä. Jaksamista hevoselle ja omistajalle, on se rakkaan karvakorvan sairastaminen aina rankkaa kaikille osapuolille. Itse täällä jännitän, että tuleeko meille taas hiekka-hässäkkää, oikein ahdistaa muistella, miten kipeä hevonen oli silloin. Pitää koittaa kuitenkin olla ylitulkitsematta jokaikistä pikkujuttua. Btw, itsekin olen aloittanut joku aika sitten CR-tunnit ja on se aika ahdistavan avartavaa. Saa mennä itseensä aika rankasti, kun ajattelee aikaa taaksepäin ja miten on hevosia ratsastanut :D Suunta ylöspäin. -Kati

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielelläni aina selvennän jos on jotain kysyttävää tai ei ole kaikesta ihan kärryillä. Tähänkin blogiin on ehtinyt jo sen verran asiaa (ja asian vierestä) kertymään, ettei kaikesta voi tosiaankaan olla tietoinen :).

   Viivi oli myös todella kipeä kun mahahaavan tilanne oli akuutti. Nyt onneksi sellaista kipeyttä ei ole nähtävissä, mutta oireiluun on silti reagoitava nopeasti. Totta on sekin, ettei pitäisi ylitulkita! Niin vaan helposti käy.

   Aivan sama kokemus itsellä; tuli kurja olo kun mietti miten on aiemmin ratsastanut. Samalla ihmetteli sitä miksei oma järki ole yhtään huudellut vastaan - monet asiat kun ovat aivan loogisia. Sitten kuitenkin tuli ilo siitä, että viimein haluaa tehdä asiat toisin ja on löytänyt opettajan, joka osaa opettaa ihan eri tavalla. Viimeinkin joku opettaa käyttämään hevosta peilinä sanan todellisessa merkityksessä!

   Poista