maanantai 12. elokuuta 2013

Osteopaatin hoito osa 2 ja jalan kuulumisia

Viimeinkin kuulumisten päivitystä!

Osteopaatti (Tiina Kataja) kävi 5.8. hoitamassa Viivin uudelleen. Lähtötilanne hoitoon oli, että Viivi on vasemmalta edestä aivan aavistuksen ep. Siis sen verran, että sitä ei välttämättä kaikki edes huomaa.. Edellisviikolla kengittäjä kävi laittamassa myös vasempaan etukavioon pohjallisen, jotta saatiin suljettua pois mahdollinen arkominen.

Kataja sanoi, että kokonaisuudessaan Viivi on parempi eikä samanlaista kokonaisvaltaista jumitusta ole. Muutamat kohdat olivat sellaisia, joista reaktiot olivat edelliskertaa voimakkaampia. Monesti kuulema käy niin, että kun suuret jumit saadaan auki, hevonen alkaa reagoimaan herkemmin yksittäisiin kohtiin. Hieman säkän takana oli sellainen paikka, josta Viivi rupesi kerrassaan kääntymään päälle. Päin kääntyminen ei ole Viiville tyypillistä käytöstä. Meinasin kirjoittaa "normaalia käytöstä", mutta totesin, ettei päälle kääntyminen ole kyllä millekään hevoselle normaalia ;). Hetken käsittelyn jälkeen Viivi rauhottui ihan selkeästi. Pari kertaa käsittelyn jälkeen sitä piti herätellä turvasta, ettei edelliskertainen tipahtaminen toistuisi. Tamma nimittäin rupesi olemukseltaan vaikuttamaan siltä, että se pian taas unohtaa seistä.

Kuukauden päähän sovitaan vielä uudet tärskyt Katajan kanssa..

Pari päivää käsittelyn jälkeen Viivi oli taas vapaalla. Torstai-iltana juoksutin sen liinassa. Epäpuhtaus ei tällä kertaa hävinnyt mihinkään. Viivi liikkui kuitenkin mielellään ja revitteli siihen malliin, että sain ihan reilusti sitä pidellä. Oikea kierros on heikompi ja reagointi tulee vasemmasta etujalasta. On tietysti myös mahdollista, että reagointi tulee ylempää kuin jalasta - esim. rangasta, jossa kipeä kohta oli. Rangan kipeä kohta puolestaan voi johtua ihan siitäkin, että edellisen käsittelyn jälkeen Viivi käytti selkäänsä eri tavalla (paremmin) kuin aiemmin ja on näin ollen voinut kipeytyä kun eri kohdat kropasta toimivat.

Oli miten oli, tuon torstai-illan jälkeen tuntui, ettei mistään tule taas mitään. Hanskat tiskiin ja uusia harrastuksia. Hevostelun hautaaminen ikuisiksi ajoiksi. Loppu. Finito. The End.

M:n kanssa sitten vähän mietittiin mitähän tässä tekisi. Lepo ei ole epäpuhtautta pois vienyt, joten nyt on aika kokeilla kuinka rasitukseen vastaa. Enkä siis tarkoita mitään raivopäistä ratsastusta vaan säännöllistä verryttävää liikuntaa.

Perjantai-iltana virittelin juoksutusvermeet niskaan. Epäpuhtaus näkyi edelleen - mihinkä se olisi hävinnyt. Erittäin positiivista kuitenkin oli, että Viivi oli alun tahmeuden jälkeen eteenpäinpyrkivä ja virkeä. Kaikenkaikkiaan vaikutti siltä, että se vertyi liikutuksen aikana. Viiville vielä hieman vieraampi ihminen kysyikin minulta: "Näätsä siinä vieläkin jotain?" Epäpuhtaus ei siis todella ole suuri. Mutta "väärä" pään asento, pieni kevennys vasemmalta jalalta ym. asiat kertovat minulle, ettei se ihan täysin kunnossa ole.

Lauantaina kipusin selkään. Tein lähinnä ympyröitä ja avoja käynnissä ja kevyessä ravissa. Huomasin, että epäpuhtaus on pahimmillaan kun Viivi menee nenä pystyssä. Tällöinhän sen selkä on lukossa eikä se kanna itseään. Ongelma oli siinä, että Viivi mieluummin liikkui lukossa kuin pyöreänä. Kevyellä pakolla ratsastin sen eteen alas enkä tuntenut epäpuhtautta, se pyrki eteen ja tuntui liikkuvan mielellään.

Onko siis niin, että Viivin kropan muisti kertoo kivusta ja nyt on ehdollistettava se siihen, ettei pyöreänä satu? Osteopaatti puhui myös sillottumista, joita voi tulla hevosen nikamien väliin. Moni hevonen pärjää niiden kanssa hyvin. Ne eivät vaivaa hevosta kun se liikkuu pyöreästi, sillä nikamien väleihin tulee enemmän tilaa. Näin ainakin asian käsitin. Voisiko siis kyse olla siitä? En tiedä, siis kokeilen.

Enkä nyt ihan vielä heitä niitä hanskoja tiskiin ;).

Sain tässä kyselyä Viivin mahahaavan tilanteesta ja voisin siitäkin joku päivä enemmän kirjoittaa. Onneksi siis niiltä osin menee nyt hyvin!

Tässä tällainen terveysaiheinen päivitys. Jospa seuraavalla kerralla muuta pohdintaa - kuka tietää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti