tiistai 30. lokakuuta 2012

Metabolinen oireyhtymä (MBO)

Kiitos kommentista Annemari :). Olin kirjoittamassa sinulle vastausta kommenttiisi tuonne kommenttiosioon, mutta koska tämä hieman venähti taidankin laittaa tämän ihan omaksi tekstiksi.

Meillä kentän pinta saatiin jo eilen aika hyväksi. Viivi onnistuu silti kehittämään valtavat tilsat vaikka lunta kentällä ei ole oikein ollenkaan. Ilmeisesti ne muutamat lumihiutaleet kostuttavat hiekkaa sen verran, että se linttaantuu kenkään. Ihan käsittämätöntä! Loppuviikosta pitäisi sataa vettä, joten en vielä soittanut kengittäjälle...

Kaikkea saa kysellä, tyhmiä kysymyksiä ei ole :). Metabolisella oireyhtymällä tarkoitetaan juurikin sitä hevosten "diabetesta". MBO siis vastaa ihmisen II-tyypin diabetesta.

MBO:ta sairastava hevonen ei pysty poistamaan glukoosia verestä terveen hevosen tavoin. MBO:ään liitty siis kaviokuume tai kaviokuumeriski. Viivi on sairastanut kaviokuumeen kertaalleen "aiemmassa elämässään" eli ennen kuin on tullut mulle tutuksi.

Oman kokemuksen mukaan terveyden ylläpitämiseksi ensisijaisen tärkeätä on oikea ruokinta sekä riittävä liikunta. Viivi saa ainoastaan heinää (14-15kg päivässä) sekä vehnäleseen mukana magnesiumia. Nuolukivenä sillä on himalaya -kivi, joka sisältää paljon enemmän mineraaleja kuin valkoinen suola. Viivi on ahkera nuolukiven käyttäjä. Kesäisin rasituksen jälkeen olen saattanut suolaa lisätä vielä erikseen. Heinä on vähäsokerista ja sokerit on alle 100. Ehdoton yläraja on 120, mutta tuo alle 100 on oikein optimi.

Väkirehut on MBO-hevoselle tosi pahasta. Heinällä (ja toki siihen yhdistettynä monipuolisella liikunnalla) meillä on lihaskuntokin rakentunut, ei siihen ole väkirehuja tarvittu.

Ohjenuora on, että Viivi liikkuu 5-6 kertaa viikossa. Liikunta on ratsastusta sileällä, maastolenkkejä (1-2h), juoksutusta (vapaana, sivuohjilla tai riimulla) ja joskus irtohypytystä. Joskus mun työkiireiden takia mennään useampi päivä tosi kevyellä liikunnalla, mutta pyrin pitämään siitä kiinni, että jossain muodossa kuitenkin liikutaan. Liikunta kuitenkin lisää aina aineenvaihduntaa ja se on MBO -hevoselle hyvin hyvin tärkeää.

Tämän lisäksi ylimääräisiä lääkityksiä vältetään viimeiseen asti. Vuoden takaisen hevossairaalareissun jälkeenhän Viivin kaviot alkoi oireilla. Viivi oli venhäleseen (jota ei siihen aikaan vielä omassa ruokinnassa saanut) seassa saanut kipulääkkeitä. Näiden lisäksi kipu-, narkoosi-, heräte- yms. lääkkeitä oli piikitetty. N. vuorokausi kotiinpaluun jälkeen tamma alkoi oireilla. Viivi alkoi potkia taaksepäin kun siirryin tarhassa sen takaosaa kohti ja se oli ensimmäinen oire, johon kiinnitin huomion. Kavioiden kokeilu osoitti kaviot lämpimiksi. Kipulääkettä ei annettu lisää, koska lääkityksissä sekä lisärehussa oli alkukin oireilulle. Ensiapuna tamma jäi kavereiden kanssa ulos (kiitos lämpimän lokakuun), jotta sillä oli mahdollisuus liikkua. Kavioiden kylmäämisen vaikutusta kaviokuumeen ehkäisyssä ei muistaakseni ole todistettu, mutta kaikki keinot on sallittuja kun sairautta ehkäistään ja näin ollen myös viileä hieman savinen maa sai viilentää kavioita yön ajan. Seuraavana iltana tamma alkoi olemaan jo parempi ja se otettiin kevyesti liikkumaan. Näin saatiin taas aineenvaihdunta paranemaan. Lopulta todettiin, että selvittiin säikähdyksellä!

Ehkä yhteenvetona voisi todeta, että kannattaa oikeasti ennaltaehkäistä mahdollisimman hyvin (laihduttaa, ruokkia oikein ja liikuttaa). Kaviokuumeesta selvinneen hevosen kanssa eläminen ei vaadi ydinfysiikkaa, mutta onhan se normaalia tarkempaa.

Tämä kirjoitus siis yhden MBO-hevosen kokemuksella ja kokeneiden ihmisen neuvoilla, jotka on tämän hevosen kanssa kohta 3,5 vuoden ajan toimineet :).

1 kommentti:

  1. Kiitos kovasti vastauksestasi. :) Heti tuli itsellekin mieleen, jos kerran tuo MBO vastaa ihmisen kakkostyypin diabetesta, että varmaan paras on yrittää ennaltaehkäistä sen syntymistä.

    Tahvo onneksi on hieman laihtunut ja toivottavasti laihtuu vielä paljon lisää. Nyt kun saisi vielä selvyyden Tahvon mahavaivoihin niin olisi hyvä. Kuivaheinää mieluusti Tahvolle antaisin ja jättäisin säilörehun pois.. Viime talvena säilörehusta ei tullut vatsaongelmia kylläkään..

    VastaaPoista