sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Vanhasta vuodesta uuteen

Jotenkin kuvittelin viime vuodenvaihteessa tehneeni jotain listausta edellisvuoden tapahtumista vaan enpä ollutkaan tehnyt. En löytänyt edes, että olisin kirjoittanut tavotteita tälle vuodelle.

Nyt junnaan jotenkin paikallani ja kuluneen vuoden pohtiminen on hankalaa. Tuosta syystä olisin kaivannut itselleni muistin tueksi jotain ajatuksia vuodenvaihteesta.

Vuodelta 2011 on päällimmäiseksi jäänyt Viivin sairastelu sekä ratsastuksen huomattavasti noussut vaikeusaste. Heinäkuussa 2011 Viivi alkoi silmäsairastaa ja sitä jatkui aina lokakuun puoleen väliin asti. Nyt ilmeisesti sen osalta saa huokaista helpotuksesta - sairastelu on ohi *kop kop* . . .

Vaikeusaste ratsastuksessa on noussut ja siitä aiheutuu tunne, ettei etene ollenkaan. Uusia ongelmia (joku optimisti kutsuisi näitä haasteiksi ;) ) ilmaantuu vanhojen tilalle ja hienosäätö puuttuu. Jos vuoden alusta ja tästä hetkestä olisi jotain videodokumenttia niin olisi jotain mihin verrata. Mulla ei nimittäin ole pienintäkään käsitystä siitä mitä vuoden aikana on tapahtunut ? Onpa mälsää. Kovasti tahdon uskoa siihen, että olen edistynyt, mutta missä asioissa - sitä en tiedä. Jotenkin toivoisin, että nyt saisi jo hieman enemmän hienosäätää, mutta edelleen etsin suuria palikoita kohdalleen (esim. kevennyksen etupainoisuus).

Tämän vuoden ensimmäisen ratsastuksen "suoritin" osin kentällä, osin maastossa. Puolisen tuntia tein käyntiharjoituksia melko koppuraisella kentällä (sada-jo-lisää-lunta!) ja sen jälkeen vielä suuntasin maastoon. Tein paljon voltteja ja avoja. Oikeassa kierroksessa vasen puoli jää tuhottoman pahasti jälkeen, molemmissa kierroksissa sisäkylki romahtaa eikä hartiat jousta. KERRAN (yksikin kerta on paljon, joskus jopa riittävästi oikean tunteen löytymiseksi) löysin sen fiiliksen, etten ollut sisäkyljestä romahtaneena, alaselkä pysyi rentona ja syvät lihakset toivat kehoon jäntevyyttä. Viivistä sen huomasi heti - voltille kääntyminen ei venynyt ja Viivi myötäsi eteen.

Mulla on nyt iso ongelma tuon hartiaseudun kanssa. Hartiat ei jousta vaan juuttuu staattisesti paikalleen. Mä huomaan, että hartiat on oikeasti tällä hetkellä niin jumissa, että niiden on tosissaan vaikeaa joustaa mihinkään suuntaan. Täytyy nyt kiinnittää niihin kaikenkaikkiaan huomiota ja iltaisin venytellä, pyöritellä, rentouttaa jne. jne.

En muuten ole laukannut aikoihin - se on jotenkin kateissa.

Pitäisikö nyt sitten miettiä jotain tavotteita vuodelle 2012 ?

Vuonna 2012:

- Alan vaatia itseltäni enemmän enkä mene siitä missä aita on matalin.

- En luovuta kun tuntuu, etten onnistu vaan jatkan yrittämistä.

- Saan ohjasotteen tasaisemmaksi ja käden joustavammaksi. Alan sisäistää, että mitä tahansa kädellä teenkin sen täytyy joustaa.

- Pääsen ylisuurista korjauksista lähemmäs pieniä korjauksia. En siis heti siirrä kättä puolta metriä eteen ja sivulle saadakseni hevosen kääntymään (jos ei keholla onnistu) vaan kokeilen ensin puolella sentillä.

- Vaihdan kehon ja ohjan/pohkeen järjestyksen -> ensin keho, sitten ohja/pohje jos keho ei toimi. Tarvittaessa ohja/pohje samanaikaisesti kehon kanssa, mutta ei ennen kehoa.

- Löydetään rullaava, hätäilemätön laukka takaisin.

Toivottavasti pysytään vielä terveinäkin !

Aika paljon kaikkea, mutta jotain kohti täytyy pyrkiä. Erään tunnin lopuksi toinen ratsastaja totesi tunnin alussa huomanneensa jännittävänsä vasemman jalan jalkapohjaa. Jep jep - ei tämä mitenkään tarkkaa hommaa ole :D. Jospa tämän vuoden loppuun mennessä jännitykset jalkapohjista olisivat poissa :D.

Oikein hyvää vuotta 2012 kaikille!

2 kommenttia:

  1. Mun ratsastuksenopettajani joka opettaa kans silleen "kehotietoisesti" sanoo aika usein et "älä ajattele vaan tee". Jossain kohtaa "pilkkominen" auttaa ja joskus siitä on vain haittaa. Toisinaan kaikki menee putkeen vaikka yhtään ei tietoisesti korjaisi mitään. Hyvää Uutta Vuotta!

    VastaaPoista
  2. Yleensä kaikki häviää juuri silloin kun alkaa ajatella liikaa. On yleensä hyvä pohtia asioita ennen ja jälkeen, mutta hevosen selässä pitäisi tuntea sekä peilata hevosesta.

    Jatketaan siis harjoituksia ja Hyvää Uutta Vuotta!

    VastaaPoista