maanantai 2. toukokuuta 2011

Kehon diagonaali

On tämä CR sitten vinkeätä hommaa! Ennenkin on käynyt niin, että jostain asiasta on Anne sanonut sen 50 kertaa - ehkä jopa 150 kertaa ja asia menee kyllä jonnekin tuonne mun aivokuoreen, mutta ei sisäisty. Sitten yhtäkkiä avautuu asian merkitys. Eilen kävi näin.

Ratsastin Viivillä itsekseni. Tein asioita ihan rauhassa. Pääty-ympyröitä, voltteja ja kolmikaarista kiemurauraa. Ainoa mitä tein ravissa oli pääty-ympyrät. Käänsin Viivin (kuin laivan) kiemurauralle ja mietin mietä kehossa tapahtuu - silloin se iski! Ihmisen kehossahan tosiaan ratsastaessa tärkeimmät diagonaalit on vastakkainen lonkka ja hartia. Kun vasen puoli ottaa liikkeen ylös, joustaa oikea hartia eteen ja päinvastoin. Hartioiden jousto kuitenkin tapahtuu hartioiden kesken eli ne eivät saa karata käden jouston mukaan. Käsi on sitten oma osansa. Lonkka ja hartia joustaa samalla tavalla kuin ihmisen kävellessä. Tätä muistan käydyn Annen kanssa läpi jo kesäkuussa 2009 kun olin ensimmäisellä tunnilla.

Mutta silti - nyt se vasta sisäistyi. Hevosen kääntämisessä ajatus on, että askel, kääntyy, askel, kääntyy. Ei tehdä asioita liian nopeasti vaan niissä on RYTMI! Kun on askeleen vuoro, ulkoistuinluu ottaa hevosen liikkeen ylös. Kääntyy: Tässä tulee nyt eritoten se diagonaali. Sisäistuinluu ottaa liikkeen ylös. Käännöksessä hevosen sisätakajalan pitäisi tulla hieman nopeammin ja tehokkaammin alle, joten kun ulkoistuinluu tekee laajemman liikkeen (samalla tavoin kuin hevosen ulkotakajalka) niin sisäistuinluu ottaakin enemmän ylös (kuten sisätakajalka). Samalla ulkohartia joustaa hevosen ulkolavan kanssa samaan tahtiin (ajatus ulos, alas ja eteen jotta ratsastaja pysyy suorassa eikä kallistu hevosen mukana) mahdollistaen hevosen taipumisen.

Olennaisen tärkeätä on vielä osata ajatella liikkeen suuntautuminen eteenpäin. Minä ainakin aloin kääntämään rintamasuuntaa siten, että sisähartia ja samalla sisäkäsi liikkuivat taaksepäin kun vein ulkohartiaa eteen. Tämä ei ole tarkoitus vaan kaikki liike suuntautuu eteen. Merkitys on siinä miten eri kehonosat liikkuvat.

Se, että sisäistin asian, ei tosiaan tarkoita sitä, että osaisin vielä tehdä sen oikein. Jälleen kerran kuitenkin oikeanlainen tunne auttaa tavoittelemaan toivottua lopputulosta. Nyt kuitenkin vielä tärkeä muistutus. Älkää pelkän tekstini perusteella ruvetko möyhentämään hevostenne selkää istuinluilla. Selkää väärällä tavalla painavalla istuinluulla tehdään herkästi hallaa, sillä hevosen selkää ei ole alunperin tehty kantamaan ihmistä. Moni ehkä ajattelee, että "onhan siinä satula välissä" mutta hevonen kyllä tuntee pienimmätkin muutokset istuinluiden suunnassa. Muistutan myös siitä, että omakin istuinluideni käyttö on välillä melko hakusessa!

Haluaisin niin kovin avata teille mitä kaikkea (minun mielestäni) vääränlainen ratsastaminen hevoselle aiheuttaa. Olen ihan varma, että suurin osa on opetettu joustamaan lantiolla eteen ja taakse, eteen ja taakse. Kuinka moni on joskus katsonut hevosen selkää kun hevonen kävelee vaikka vierellä narussa? Entä kuinka monen hevosen selkä liikkuu eteen ja taakse? Minä en ole vielä nähnyt ainuttakaan. Ilman satulaa asian tuntee erinomaisesti, mutta kyllä sen tuntee satulankin kanssa. Hevosen selän puoliskot nostavat ratsastajan puoliskoja ylös vuorotellen. Aivan kuin joku istuisi meidän reppuselässä - eihän meidänkään kyljet liiku samassa tahdissa vaan vuorotellen riippuen siitä kumpi jalka ottaa askeleen eteen. Siinä vaiheessa kun nämä asiat alkoivat avautua minulle, tuli suorastaan tuska siitä mitä kaikkea olen hevoselle ratsastuksellani aiheuttanut. Samalla avautui se, ettei paluuta entiseen ole. Tilalle tuli halu opetella ratsastamaan ilman ristiriitaisia apuja ja siten, että ratsastaja helpottaa hevosen liikkumista sen sijaan, että tajuamattaan jarruttaa hevosen liikettä istunnalla samalla käskien pohkeella eteen.

Tämän myötä siis kuitenkin toivon teille antoisia tutkimusmatkoja hevostenne kanssa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti