keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Pyytää ja antaa

Pyytää:
Pyytää hevosta eteenpäin, lentämään ravissa, nostamaan laukka, lyhentämään askelta.

Antaa:
Antaa hevosen mennä eteenpäin, antaa hevosen lentää ravissa, antaa hevosen nostaa laukka.
Pyytämisellä ja antamisella on vissi ero, joka vaatii taitoa lukea hevosta. Kulma avossa, pääty-ympyrä, ympyrän jälkeinen kulma avossa ja pitkällä sivulla hevoselle lupa lentää. Omalla kohdallani suurin ahaa -elämys ravissa askeleen pidennys. Ensin en osannut vaikuttaa Viiviin oikein, joten Anne antoi avuksi tikun. Tikku on n. 20-30cm pitkä risu, joka on hevoselle merkkinä. Sillä ei siis edes tarvitse koskettaa. Pyysin Viiviä pidentämään askelta. Tavoite olisi jäädä “roikkumaan ilmaan”, jolloin hevonen saa mahdollisuuden pidentää askelta kevennyksen ajan. Nopea käynti satulassa ja jälleen ylös. Tikku kävi pian tarpeettomaksi, joten heittimme sen pois.

Siirtyminen pyytämisestä antamiseen. Viivi oli jo herännyt (eli siis minä olin myös hereillä) ja sen sijaan, että olisin antanut sen vain lentää, pyysin edelleen pidempää askelta. Seurauksena se, että Viivi nosti laukan. Seuraavan kerran osasin jo antaa luvan ravata pidemmällä askeleella. Kevennykseni oli silti edelleen liian hidas ja etupainoinen. Tästä on kuitenkin jälleen hyvä edetä - pyytämisestä antamiseen, tarkempaan kehon hallintaan ja kevyempiin apuihin.

No entäs se laukannosto sitten? Pyytää ja antaa. Ehkä yksi (?) laukannosto onnistui oikein. Viivi olisi tarvinnut vain ajatuksen laukasta ja luvan laukata niin tämä emäntä sitten antoi vähän turhan reilut laukka-avut. Looginen seuraus on, että Viivi kuumeni. Jälleen kerran, pyytämisellä ja antamisella on eroa.

Tunnista jäi kaikkinensa hyvä fiilis, sillä olin huomattavasti vakaampi kuin edellisellä kerralla. Kun oma keho on kaikkinensa vakaampi, on myös korjauksia helpompi tehdä. Kenties tässä nyt jonkinlaisen taantuman jälkeen ollaan jälleen menossa oikeaan suuntaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti